Een weekend om snel te vergeten voor Jeffrey Buis tijdens WK Supersport 300 in Most

Het was geen gemakkelijk weekend voor Jeffrey Buis tijdens het WK Supersport 300 op het Tsjechische circuit van Autodrom Most. In het weekend van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli vond hier het vierde wedstrijdweekend plaats. Een penalty, technische problemen en een valpartij weerhielden Jeffrey van de gewenste resultaten. Hij verlaat Most met een 21e plaats en een nulscore vanwege een valpartij.

Het complete weekend op Tsjechisch grondgebied was warm met temperaturen van rondom de dertig graden. De basis was enkele weken geleden al gelegd tijdens Jeffrey zijn gastoptreden in het Duitse IDM Supersport 300 kampioenschap samen met Team Freudenberg. Hij voelde zich direct goed op de KTM RC 390cc machine tijdens de vrije training en sloot deze af met een twaalfde tijd.

Op vrijdagmiddag stond de Superpole op het programma. Dit werd een hectische sessie waarin veel dingen gebeurden. Al vroeg in deze kwalificatiesessie kwam Jeffrey ten val in de eerste bocht, waarbij hij een collega rijder in zijn valpartij meenam. Beiden waren gelukkig ongedeerd en de KTM-coureur kon zijn motorfiets richting de pitstraat sturen. Hier werd hard gewerkt om de motor op te lappen om vervolgens nog aan te zetten voor een ultieme tijd. Mede door een rode vlag situatie was er vervolgens maar één ronde de tijd voor een aanval voor de polepositie. Echter slaagde Jeffrey er niet in om zijn tijd te verbeteren en moest genoegen nemen met een tiende plaats. Door het incident werd de coureur uit Steenwijkerwold bestraft met een longlap penalty voor de eerste wedstrijd.

Zaterdag begin van de middag was het tijd voor de eerste wedstrijd. Echter was deze eigenlijk al voorbij voordat de race begonnen was. Na de warm-up ronde zocht Jeffrey de pitstraat op vanwege een technisch mankement. Deze kon verholpen worden maar hij moest hierdoor vanuit de pitstraat starten. Met een grote achterstand begon hij aan de race, waarin hij ook zijn longlap moest nemen. In deze wedstrijd komt hij dan ook niet verder dan een 21e plaats. Alle ogen waren dan ook gericht op de race van zondag.

Helaas verlaat Jeffrey Tsjechië zonder punten voor het wereldkampioenschap. Een stevige valpartij met meerdere rijders gooit roet in het eten voor een mooie uitslag in de tweede race. De race begon sterk voor de KTM-coureur. Hij weet in de openingsronde posities te winnen en rijdt vervolgens aan de staart van de kopgroep. Met nog een aantal ronden te gaan, ging het mis bij het aan remmen van de eerste bocht. Jeffrey wordt aangetikt door een collega-rijder met een behoorlijke valpartij tot gevolg. Jeffrey raakt hierbij gelukkig niet geblesseerd maar het is een weekend om snel achter zich te laten.

Jeffrey Buis: “We kunnen eigenlijk kort zijn over het raceweekend in Most. Het was een ontzettend lastig weekeind met name tijdens de wedstrijden. We lieten gedurende het weekend zien dat we de juiste snelheid hadden. Maar door de verschillende omstandigheden konden we dit niet omzetten in mooie resultaten. Ik zal dit weekend gauw achter mij moeten laten en focussen op de eerstvolgende wedstrijd in Portugal. Dank aan Team Freudenberg voor het harde werken dit weekend, de resultaten gaan komen!”

Over drie weken tijd vindt het volgende raceweekend plaats. Dan komt Jeffrey samen met Team Freudenberg in actie op het Autódromo Internacional do Algarve van vrijdag 9 tot zondag 11 augustus.