Wel de snelheid, niet de resultaten voor Jeffrey Buis in Aragon

Het voorlaatste raceweekend van het WK Supersport 300 zit erop voor Jeffrey Buis en Team Freudenberg. In het weekend van vrijdag 27 tot en met zondag 29 september was Motorland Aragon in Spanje de plaats van bestemming voor de zevende ronde van het kampioenschap. Ondanks een goede snelheid waren het niet de gewenste resultaten voor de 22-jarige coureur. Jeffrey keert huiswaarts met een negende en achtste plek in de races.

Het gehele weekend werd verreden op een zonovergoten circuit van Aragon. Dit begon vrijdagochtend tijdens de vrije training, waarin Jeffrey zoekende was naar het juiste gevoel op de KTM RC 390 motorfiets. Na afloop van deze sessie zagen we de jonge Nederlander terug op een zeventiende tijd. Vervolgens was het later op de dag tijd voor de Superpole sessie. Deze bepalende kwalificatie was niet eenvoudig voor de KTM-rijder. Hij kon niet de gewenste ronde aan elkaar knopen, vanwege het verkeer op de baan en enkele foutjes. Hiermee moest Jeffrey genoegen nemen met een dertiende plaats voor de eerste race op zaterdagmiddag.

De eerste race op Motorland Aragon was niet eenvoudig voor Jeffrey. Ondanks een uitstekende openingsfase waarin hij vanaf een dertiende plaats gauw zijn weg naar voren werkte was het daarna lastig. Halverwege de race kwam de coureur uit Steenwijkerwold buiten de ideale lijn in de bekende corkscrew en verloor hiermee veel tijd en plaatsen op zijn concurrenten. Vervolgens zette Jeffrey zijn zinnen op een opmars naar voren, maar dit ging echter moeilijker dan gehoopt. Het gat naar de kop was te groot en de slipstream speelde hierbij een belangrijke rol. Uiteindelijk passeerde Jeffrey de finish als negende.

In de tweede race mocht Jeffrey vanaf de derde startplaats vertrekken, dit vanwege zijn rondetijd uit de eerste race. Hij kende een uitstekende start en nam al gauw de leiding in de wedstrijd. De KTM-coureur reed meerdere ronden op kop, totdat de rode vlag werd gezwaaid vanwege een incident. Na de herstart herhaalde Jeffrey hetzelfde kunstje en nam direct de koppositie over. In het eerste deel van de wedstrijd zakte de Team Freudenberg rijder iets terug maar wist zich in de slotfase knap naar voren te werken. In de laatste ronde maakte Jeffrey veel posities goed en ging als vierde het laatste lange rechte stuk op. Helaas kwam hij hier te kort, waardoor er veel rijders uit zijn slipstream kwamen. Hierdoor moest hij genoegen nemen met een achtste plaats tijdens de tweede race in Aragon.

Jeffrey Buis: “Overall mogen we niet ontevreden zijn met het raceweekend in Aragon. Hoewel de vrijdag iets moeizaam begon konden we gedurende het weekend goede stappen maken met de motorfiets. In beide wedstrijden hebben we laten zien mee te kunnen doen voor de voorste posities en dat voelde goed. Hoewel het in de Supersport 300 altijd een slipstream spel is, had ik ditmaal wat pech en kwamen de gewenste resultaten er niet helemaal uit in beide wedstrijden. Alsnog hebben we laten zien een goede snelheid te hebben en dit hopen we tijdens de laatste wedstrijd in Jerez te kunnen verzilveren met mooie resultaten. Dank aan Team Freudenberg voor dit weekend, op naar de laatste ronde.”

Op dit moment bezet Jeffrey de vijfde plaats in het WK Supersport 300 klassement met een 126-tal punten. Over een drietal weken is het alweer tijd voor de laatste wedstrijd van het FIM World Supersport 300 kampioenschap. Deze vindt plaats op het Circuito de Jerez – Angel Nieto van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober. Hier wil Jeffrey nog eenmaal alles geven om het seizoen tot een positief eind te brengen met een tweetal mooie resultaten.

Foto credits: Randy van Maasdijk